WAT IS HYPNOSE

WAT IS HYPNOSE ?

 

Hypnose is een fascinerende toestand (state of mind) die zich bevind tussen klaarwakker zijn en diep slapen. De officiele definitie van de Society of Psychological Association is:'' Hypnosis is a procedure during which the health practitioner suggests that a client  experience changes in sensations, perceptions, thoughts, or behavior. '' Vertaald is het, ''Hypnose is een procedure waarbij de zorgverlener suggereert dat een klant zijn andere ervaringen sensaties, percepties, gedachten of gedrag gaat ervaren.'' Wat hier zo belangrijk is is dat beide de zorgverlener en de klant een belangrijke rol spelen gedurende de procedure. De klant moet de zorgverlener haar suggesties willen volgen. 

 

Er zijn anesthesisten die hypnose gebruiken in de plaats van narcose. Deze hypnotische 'frame of mind' die zij gebruiken kenmerkt zich o.a. door een verhoogde staat van ontspanning tot diepe ontspanning, waardoor het bewustzijn dat kritisch staat ten veranderingen en suggesties wordt uitgeschakeld en nu het wordt mogelijk om de nodige suggesties te geven waardoor het onderbewuste de anesthesie kan zetten. 

 

Hypnose kan plaatsvinden in een staat van ontspannings tot slaapachtige trances. In tegenstelling tot wat vele mensen denken, blijf je in trance totaal bewust van wat er rondom je heen gebeurt! Trance heeft als doel omje uitwendige realiteit (omgeving) te minimaliseren zodat geheel op kunt gaan in je innerlijke realiteit (leefwereld). Suggesties, in trance, doorgegeven aan iemands onderbewustzijn worden onmiddellijk en krachtig verwerkt.

 

Suggesties doorgegeven aan iemands bewustzijn worden veelal niet verwerkt. Ons rationele deel staat vaak kritisch tegenover oplossingen gebaseerd op het standpunt dat het gekende altijd beter is dan het ongekende - zelfs als ongekende een oplossing is. Dit komt van onze oerbrain - een systeem dat de functie enkel op niet gesofistikeerde principes werkt. Hierdoor saboteert het de gehele zelf en maakt het zichzelf onnodig moeilijk tot onmogelijk om te doen wat we echt wensen te doen.

WAT IS HYPNOTHERAPIE? WERKT HYPNOTHERAPIE?


Hypnotherapie is een vorm van therapie die wordt gebruikt om verandering te creëren bij een patiënt in een toestand van slaap of trance, bekend als hypnose. ALLE HYPNOSE IS IN ZIJN PURE ESSENTIE ZELF-HYPNOSE. De therapie zelf maakt gebruik van geleide ontspanningstechnieken. De hypnotiseur laat de klant diep in ontspanning gaan en tegelijkertijd creert de hypnotherapeut een verhoogde staat van concentratie en / of focus.

De therapie wordt vaak gebruikt om pijnlijke en onderdrukte gevoelens en emoties of herinneringen te ontdekken die normaal gezien verborgen blijven voor de bewuste geest. Deze verandering in bewustzijn kan patiënten ertoe brengen situaties anders te ervaren, zoals kritiek op het werk of thuis, plankenkoorts of zelfs pijn.

Hypnotherapie is gebruikt om een ​​breed scala van aandoeningen of ongewenst gedrag te behandelen, zoals:

Fobieën
Slaapstoornis
Angst
Depressie
Post-traumatische stress-stoornis
Verdriet en verlies van geliefden
Stoppen met roken

Suikerverslaving verbreken

Alcoholverslaving verbreken
Gewichtsverlies


Degenen die psychotische symptomen hebben, zoals waanideeën of hallucinaties, moeten een psycholoog of psychiater raadplegen om te bepalen of deze therapie geschikt voor hen is.


METHODEN GEBRUIKT IN HYPNOTHERAPIE


Hypnotherapie wordt vaak op twee manieren gebruikt: suggestietherapie en -analyse.

Suggestietherapie is afhankelijk van het vermogen van de patiënt om te reageren op suggesties van de hypnotherapeut in deze trance-achtige toestand. Deze methode wordt vaak gebruikt om ongewenst gedrag te controleren of te stoppen, zoals roken, gokken, nagelbijten of te veel eten. Het is ook bijzonder nuttig gebleken bij het behandelen van pijn, of het verhogen van het geval van positief gedrag zoals zelfmotivatie of zelfvertrouwen.

Deze methode van hypnotherapie is vaak gunstig voor hypnotherapeuten bij het ontdekken van de psychologische oorzaak van een probleem of symptoom, zoals sociale angst, depressie of trauma uit het verleden. Dit soort trauma's worden vaak verborgen in het onbewuste geheugen en vergeten op een bewust niveau. Het gebruik van hypnotherapie voor analyse is bijzonder effectief gebleken bij het graven in het onderbewuste geheugen om onderdrukte herinneringen of vroeg ontwikkelingstrauma op te sporen dat zou kunnen resulteren in een breed scala van psychologische aandoeningen of problematisch gedrag.

De analysemethode van hypnotherapie, ook wel regressietherapie genoemd, is meer verkennend en gerelateerd aan het blootleggen van de oorzaak van een probleem, stoornis of symptoom. Een hypnotherapeut hypnotiseert een patiënt door hem in een ontspannen toestand te brengen en een gebeurtenis uit het verleden in zijn leven te onderzoeken om het onbewuste en onbewuste geheugen van de persoon te verkennen.

Deze methode van hypnose is niet bedoeld om het gedrag van een patiënt te genezen of direct te veranderen. Het is bedoeld om een ​​oorzaak te vinden en het te behandelen door middel van psychotherapie.

WAAROM NAAR EEN HYPNOTHERAPEUT GAAN?


De wetenschap achter hypnotherapie begint nu net zijn rapporten bij te houden van de gunstige aard ervan. De wetenschappelijke gemeenschap begint enthousiast te worden over de mogelijke voordelen van hypnose en wat het zou kunnen doen voor patiënten die op zoek zijn naar een nieuwe behandeloptie. Hypnose zou een waardevol wapen kunnen zijn in de strijd tegen een groot aantal psychische, fysieke of gedragsproblemen.

Hypnotherapie, hoewel door sommigen beschouwd als iets niet-wetenschappelijk, is een gereguleerde, legitieme vorm van therapie die het onderbewustzijn van een persoon kan verkennen en gebruiken om hen beter te helpen door middel van psychotherapie, en kan ook fungeren als een methode van therapie die een persoon helpt verlichten van symptomen en problemen waar ze mee te maken hebben. Hypnotherapie is bijzonder effectief gebleken in gevallen met patiënten die lijden aan pijn en verslaving.

Hypnose kan een patiënt ook helpen een dieper inzicht in zichzelf te ontwikkelen. Of je nu slachtoffer bent van een trauma in het verleden, of iemand die worstelt met een depressie die de oorzaak niet helemaal begrijpt, hypnose is misschien wel het antwoord waar je naar op zoek was.

Waar je op moet letten bij het vinden van een hypnotherapeut
Hypnotherapeuten, hun methoden en de snelheid waarmee ze succes behalen, verschillen per geval. Hypnotherapie is een op vertrouwen gebaseerde oefening die een grote mate van onderdompeling van de kant van de patiënt vereist. De beste manier van handelen zou typisch zijn om verschillende hypnotherapeuten te interviewen en te zien met welke je het meest verbonden bent. Sta jezelf toe om open te staan ​​voor hun gedachten, ideeën en beschrijvingen terwijl ze proberen uit te leggen wat ze doen en hoe het je kan helpen.

WANNEER S HYPNOSE NIET AANGEWEZEN?

Als de patiënt onrealistische verwachtingen heeft ten aanzien van hypnose dan is hypnose geen goede optie. Hypnose is altijd zelf-hypnose. Net zoals de beste sportcoach geen topsporter van iemand kan maken als deze er de moeite niet voor doet - kan ook een hypnotiseur je niet magisch omtoveren. Hypnose veranderd je niet zo maar. Hypnose is een staat waar het mogelijk is om suggesties beter en diep op te nemen. Dit aspect van hypnose worden opgenomen door het onbewuste. Daarna dient de patiënt deze suggesties te bekrachtigen en constant als basis te gebruiken om het gewenste gedrag tot een gewoonte te maken. 

ENKELE INTERESSANTE ARTIEKELS

Hypnose en operaties: https://hypnosementor.nl/eerste-operatie-onder-hypnose-in-nederland/

Hypnose wetenschappelijk bestudeerd : https://www.vhyp.be/images/top_sinds_/Overzicht%20publicaties%20hypnotherapie%20en%20geneeskunde%20%20.pdf

©  Ise Verelst 2018
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now